Hava Durumu

Merkez Bankası faiz arttırma kararı aldı!

"Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir"

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2018 21:51
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2018 21:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Merkez Bankası faiz arttırma kararı aldı!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandı. Merkez Bankası geç likidite penceresi borç verme faiz oranında 300 baz puan artışa giderek yüzde 13,5'ten 16,5'e yükseltti. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir." denildi. Dolar kuru faiz artışı kararının ardından 4.57 TL seviyesine geriledi.

Döviz kurundaki yükseliş üzerine Merkez Bankası Para Politikası Kurulu olağanüstü toplandı. 

Merkez Bankası geç likidite penceresi borç verme faiz oranında 300 baz puan artışa giderek yüzde 13,5'ten 16,5'e yükseltti.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5'ten yüzde 16,5'e yükseltildi.

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dolar kuru faiz artışı kararının ardından 4.57 TL seviyesine geriledi. Dolar kuru gün içinde 4.92 TL'nin üzerine çıkmıştı. Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantı kararı ile de 4.70 liranın altına inmişti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ardından yapılan açıklama şu şekilde:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5'ten yüzde 16,5'e yükseltilmiştir.

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.