Hava Durumu

Koronavirüs salgınında normale dönüş ne zaman? Oxford aşısının başındaki isim açıkladı

Koronavirüs salgınında artan vaka ve ölüm sayıları dünyayı korkutmaya devam ederken Oxford'da Covid-19 aşısını geliştiren ekibin başındaki isimden çok önemli açıklamalar geldi. Uzman isim koronavirüs salgınında normalleşmenin gerçekleşeceği tarih için açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2020 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2020 09:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Koronavirüs salgınında normale dönüş ne zaman? Oxford aşısının başındaki isim açıkladı

Koronavirüste dünyayı ikinci dalga paniği sarmış durumda. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın her yerinden artan Covid-19 vaka ve ölüm sayıları gelmeye devam ediyor.

Dünya çapında bilim insanları Covid-19 için aşı geliştirme çalışmalarına devam ediyorlar. Aşı çalışmalarında Oxford Üniversitesi'nin AstraZeneca şirketiyle birlikte çalışmalarını sürdürdüğü aşı öncü konumunda bulunuyor.

"SALGINLA İLGİLİ SÖZLERİ AZALTAN ÖNLEM"

Oxford aşısının başındaki isim olan Andrew Pollard'dan salgınla ilgili umutları azaltan sözler geldi.

Prof. Andrew Pollard, koronavirüs salgınında normalleşmenin zaman alacağını belirterek, "Yüz maskelerine ve sosyal mesafeye temmuz ayına kadar ihtiyaç duyulacak" dedi.

Oxford Üniversitesi'nin AstraZeneca ile yürttüğü aşı adayının başındaki ismi Profesör Andrew Pollard, yaptığı açıklamada hayatın 2021 yazına kadar normale dönmeyeceğini belirterek aşı adaylarından birinin bile başarılı olmasının salgın tedbirlerini ilk etapta hafifletmeyeceğini ifade etti.

Pollard, "En savunmasız kişiler bağışıklık kazanana kadar, toplumda bağışıklık oranı yükselene kadar risk olacak" dedi.

Profesör Pollard, aşının onay almasından piyasaya sürülmesine kadar geçen sürecin uzun olacağını ifade ederek, bu sürecin günler değil, haftalar süreceğini belirtti.

Pollard, koronavirüs aşısında en zorlu bölümün aşının lojistik olarak dağıtımı olacağını da vurguladı.

Pollard, küresel çaptaki testler başarılı olsa bile sıkı koronavirüs tedbirlerine uyulmaya devam edilmesinin hayati önemde olacağının altını çizdi.

Pollard, aşının hazır olması durumunda ise ilk uygulamanın koronavirüs savaşında ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarına yapılacağını, toplumun genelinin beklemek zorunda kalacağını hatırlattı.

HAYAT NORMALE DÖNMEYECEK

Prof. Pollard, aşı denemesi çalışmalarının bu yıl sonuna kadar bitirilmesini umduğunu ancak buna rağmen hayatın önümüzdeki yaza kadar normale dönmeyeceğini ve maske takmaya devam edeceğimizi açıkladı.

"TEMMUZ AYINA KADAR DEVAM EDECEK"

Virüsü kontrol etmenin tek yolunun etkili bir aşı olduğunu uygulayan bilim insanı orta vadede ise ihtiyacımız olanın daha etkili bir tedavi yöntemi bulmak olduğunu hatırlattı.

Pollard hayatın ne zaman normale döneceği sorusuna ise "Herkese yetecek kadar aşımız olsa bile bence sosyal mesafe kuralından çabukça vazgeçebileceğimiz bir duruma gelmemiz mümkün olmayacak" cevabını verdi.

Koronavirüsün çok kolay bulaşabilen bir yapısı olduğuna dikkat çeken uzman isim "Ülkelerin ancak ciddi vaka oranında büyük düşüş yaşandığı zaman sıkı tedbirleri gevşetmeleri söz konusu olacak" diye konuştu.

Oxford Üniversitesi'nin AstraZenaca ile birlikte geliştirdiği aşı üçüncü ve son aşama denemelerine geçen 9 aşıdan biri ve en umut verici durumda olanı.

Bu aşama denemelerdeki son aşama ve sonrasında üretim ve dağıtım safhalarına geçilebiliyor.

Oxford aşı çalışmaları geçtiğimiz ay durdurulmuş, hemen ardından çalışmalara devam edilmişti.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.