Hava Durumu

Kızamıktan 72 kişi öldü! Türkiye'de salgın riski çok büyük.

Kızamıktan ölümler korkutucu boyutlarda. Uzmanlar uyarıyor: "Türkiye'de de önlem alınmazsa kızamık salgını riski çok büyük!"

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2020 21:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2020 21:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Kızamıktan 72 kişi öldü! Türkiye'de salgın riski çok büyük.

Kızamık hastalığı geri döndü. 72 kişi kızamıktan öldü. 

İstanbul'da yapılan 'Aşı Sempozyumu'nda konuşan uzmanlar da Türkiye'de giderek artan aşı reddi nedeniyle kızamık başta olmak üzere aşı ile önlenebilir bulaşıcı hastalıkların yarattığı tehlikeye bir kez daha dikkat çekti.

Sağlık-Yaşam Derneği (SAYADER) ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda konuşan BVÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kazım Karaaslan, "Ülkemizde ve dünyada aşı içerikleri ve aşıların immün sisteme etkileri konusunda negatif bir kampanya yürütülmekte ve gün geçtikçe aşı karşıtlığı artmaktadır" dedi.

"Türkiye'de 2019'un ilk 10 ayında bildirilen kızamık olgu sayısı 2719 olup önceki yıla göre 4 kat artış mevcuttur" diyen BVÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Doğan Demir, aşılanma oranlarındaki düşüş nedeniyle kızamığın tüm dünyada arttığını söyledi:

"DSÖ'ye göre 2016-2017 arasında aşı reddi küresel olarak %30 arttı, 2017'de 110 bin kişi, 2018'de 140 bin kişi kızamıktan öldü. 2019'da en yoğun olgu bildirimleri Madagaskar, Filipinler, Ukrayna, Nijerya, Kazakistan, Hindistan'dan geldi. Yılın ilk yarısında, Kongo Cumhuriyeti'nde 2600 ölüm, Nijerya'da 38 bin olgu, 125 ölüm, Ukrayna'da 56 bin olgu 17 ölüm var. Bunlar, aşı ile önlenebilir bir hastalığa bağlı ölümlerdir."

ÇOCUKLARINA AŞI YAPTIRMAYAN AİLE SAYISI GİDEREK ARTIYOR!

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, son yıllarda ülkemizde aşı karşıtlarının sayısındaki artışa vurgu yaptı:  

"Elimizdeki bilgilere göre, çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayısı 2017'de yaklaşık 23 bin iken günümüzde 40 bine yaklaştığı düşünülüyor. Artış böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda salgın kaçınılmaz olacaktır."   

"ÇİÇEK HASTALIĞI 20. YÜZYILDA 300 İLA 500 MİLYON İNSANI ÖLDÜRÜYORDU"

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, aşı karşıtlarının kızamık salgınlarındaki rolünü, aşı sayesinde yok edilen çiçek hastalığını örnek vererek şöyle değerlendirdi:  

"Çiçek hastalığı 20. yüzyılda 300 ila 500 milyon insanı öldürdü. DSÖ'nün çalışmaları sayesinde 1978'den beri çiçek hastalığı dünyadan tamamen yok edildi. Difteri, çocuk felci, suçiçeği gibi hastalıklar aşı sayesinde neredeyse hiç görülmez oldu. Hepatit A, B, menenjit, zatürre gibi birçok hastalık aşı ile korunabilir hale geldi.

"AŞI KARŞITLARI TOPLUMUN HASTALIKLARA DİRENCİNİ KIRIYOR"

Özetle; aşı sadece bireyi korumaz, hastalıktan korunan bireyler yoluyla etkenlerin toplumda yayılmasını da önler. Buna 'sürü şeklinde bağışıklama' denir. Bir toplumda sürü bağışıklama oranı düşerse, hastalık etkenleri okullarda, otobüslerde, işyerlerinde ve kamusal alanlarda çılgın partiler vermeye başlar ve bu partiler ne yazık ki insanların cenaze törenine dönüşebilir. İşte aşı karşıtları bunu yapmaktadır yani toplumun hastalıklara karşı direncini kırmaktadır."

Kaynak: Doktorlar Sitesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.