Hava Durumu

Kıyamet Ambarı! İnsan neslini kurtaracak...

Norveç'in Svalbard takımadalarında 2008' de inşa edilen Kıyamet Ambarı, hala dünyanın dikkatini çekiyor. Yaşanacak olası tehlikelere karşı adeta Nuh'un Gemisi niteliği taşıyan yapıt, 'insanlığın son umudu' olarak görülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2020 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2020 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Kıyamet Ambarı! İnsan neslini kurtaracak...

Dünyanın yaşayacağı olası doğal afetler, depremler, nükleer saldırı sonrasında yok olan yeryüzünü yeniden oluşturmak ve küresel tohum ihtiyacını sağlamak amacıyla Norveç'in gizemli Svalbard Adası'nda kurulan Kıyamet Ambarı, Kuzey Kutbu'na bin 300 kilometre mesafede bulunuyor.

Şubat 2008'de açılan ambar, dünyanın her bölgesinden 250 milyon adet tohumu barındırıyor ve olumsuz hava koşullarından yaşanması muhtemel birçok saldırıya karşı dirençli bir şekilde inşa edildi. Uzunluğu 130 metre, duvarları da çelik barlarla çevrili ambarda 4.5 milyon tür meyve, sebze ve tahıl tohumu koruma altında tutuluyor.

En kötü felaketlerde bile tohumların hiç zarar görmeden yaklaşık 200 yıl kadar dayanacağı belirtiliyor.

Yaklaşık 9 milyon dolara mal olan ambarı tehdit eden tek unsur aç kutup ayıları.

Bölgede yaşayan 3 bin kadar kutup ayısını ambardan uzak tutmak için özel bekçiler görev yapıyor.

En son depolanan numuneler arasında Ermenistan'daki değişik iklim bölgeleri ile Tacikistan'daki Pamir dağlarından getirtilen buğday da bulunuyor.

Yabani tohumlara da çetin hava koşullarına dayanıklılıkları nedeniyle özel önem veriliyor. Svalbard ambarına en büyük katkı ABD tohum bankasından geliyor.

ABD'den, aralarında İnka ve Azteklerin besin değeri yüksek tahıllarından horozibiğinin de bulunduğu 12 bin 801 numune gönderiliyor.

Projenin hedefi, pirinç, mısır, buğday, patates, elma, maniok, hindistancevizi gibi en önemli 21 bitki türünün mümkün olduğunca muhafaza edilmesi ve tür çeşitliliğinin sağlanması.

Kitap da depolanacak

Ambarda artık kitap da depolanacak. Norveç devlet televizyonu NRK'nın haberine göre, dünyanın en değerli kitaplarının da burada dijital film ortamına aktarılarak nükleer savaşlardan ve büyük afetlerden korunması hedefleniyor.

İçerisinde mini bir kütüphane oluşturulan ambarda ilk olarak Dünya Arktik Arşivi açıldı. Bu kütüphaneye Brezilya, Meksika ve Norveç'ten eserler getirildi ve kopyaları depolandı.

Depolama işlemini gerçekleşen Piql şirketinden Katrine Loen Thomson, "Geliştirdiğimiz metotla kitapları en az bin yıl koruyabileceğiz. Brezilya ve Meksika'ya zamanla diğer ülkelerin de katılmasını bekliyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.