Hava Durumu

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45'inci yıldönümü

Üzerinden tam 45 yıl geçti. Kıbrıs Barış Harekatı dönemin başbakanı merhum Bülent Ecevit'in "Turan Güneş Bey'e söyleyin, Ayşe tatile çıkmak istedi. Hazırlıklar tamam" cümlesiyle başladı. İşte, üzerinden 45 yıl geçen Kıbrıs Barış Harekatı hakkın detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2019 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2019 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45'inci yıldönümü

Kıbrıs Adası'nda Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 45 yıl geçti. "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla başlatılan harekat, adada akan kanı durdurdu.

Her şey 'Ayşe tatile çıksın'  parolasıyla başladı. Kıbrıs Adası'nda Türklerin uğradığı zulmü ortadan kaldırmak, akan kanı durdurmak için Türk Silahlı Kuvvetleri harekat başlattı. O günün üzerinden tam 45 yıl geçti.

Tarih 20 Temmuz 1974. Dönemin Başbakan'ı Bülent Ecevit, Kıbrıs'taki katliama dur demek için düğmeye bastı. 'Ayşe' dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in kızıydı. Ecevit'le Güneş arasında kararlaştırılan parolaya göre 'Ayşe tatile çıksın' demek harekatın başlaması anlamına geliyordu. Ve Ecevit'in  "Turan Güneş Bey'e söyleyin, Ayşe tatile çıkmak istedi. Hazırlıklar tamam" demesiyle harekat başladı.

2. harekatta bir taraftan Magosa'ya diğer taraftan Lefke'ye varılarak Türk tarafının sınırları çizildi. İki harekatta toplam 498 Türk askeri,  70 Kıbrıslı mücahit ve 270 Kıbrıs Türk'ü şehit oldu. Kıbrıs, Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye bölündü.

Kıbrıs Türk halkı, 15 Kasım 1983'de Federe Meclis'in oy birliği ile aldığı bir kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etti. Rauf Denktaş 'Cumhurbaşkanı' oldu. Türkiye ise, KKTC'yi tanıyan ilk devletti

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.