Hava Durumu

Kalp çarpıntısını tetikleyen 9 faktör

Kalp atışlarının, rahatsız edici şekilde hissedilmesi, "çarpıntı" olarak kabul ediliyor. Bu durum atım hızının yükselmesi ya da normal dışı fark edilen bir "vuru" olarak kendini gösterebiliyor

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2018 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2018 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Kalp çarpıntısını tetikleyen 9 faktör

Kalp, sağlıklı bir insanda 60-100 kez arasında atıyor ve bu, kişinin efor durumuna göre değişiyor. Kalpte ani hızlanmalar ve yavaşlamalar oluyorsa, kalp yerinden çıkacakmış gibi hissediliyorsa ve kişi bu süreçte kendini rahatsız hissediyorsa "kalp ritim bozukluğu" denilen "aritmi" üzerinde durulması gerekiyor. 

Kişi koşarken, heyecanlanırken, duygusal travma yaşarken veya stres altındayken kalp atışları normal olarak hızlandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Alyan, "Ancak hiçbir sebep yokken aniden kalp atışının hızlandığı hissediliyorsa, mutlaka uzman görüşü alınmalıdır2 önerisinde bulunuyor.

KALP ÇARPINTISININ NEDENİ ARAŞTIRILMALI

"Çarpıntı şikayeti olan kişilere aritmi tanısı koymak mümkündür. Bu yüzden aritmi şikayeti olan hastaların ayrıntılı bir kalp muayenesinden geçmeleri önerilir" diyen Dr. Alyan, kalp çarpıntısını tetikleyen nedenler, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor: 

"İlk aşamada EKG (elektrokardiyografi) çekilerek ritim bozukluğuna ilişkin bir işaret olup olmadığı incelenir. Ardından tiroit hastalıklarında da ritim bozukluğu görülebileceğinden hastaya kan tahlilleri uygulanır. EKO ile de kalbin ve kapaklarının yapısında bir hastalık olup olmadığı kontrol edilir. Sürekli çarpıntısı olmayan ancak ara ara şikayetleri olan hastalar, 24 saatlik EKG kaydını alan holter cihazı ile takip edilebilir. Bununla günün herhangi bir saatinde olan ritim bozukluğu kaydedilerek ritim bozukluğu tanısı konulabilir. 

KALP ÇARPINTISINA SEBEP OLAN FAKTÖRLERE DİKKAT! 

1. Fazla miktarda kahve, kolalı içecek veya çay tüketimi.
2. Kansızlık.
3. Kalp damarlarında tıkanıklıklar. 
4. Kalp kapaklarında problemler.
5. Tiroit problemleri.
6. Düzensiz ve doktor kontrolünde olmayan ilaç kullanımları.
7. Kadınlarda menopoz öncesi dönem.
8. Vitamin eksiklikleri.
9. Kan şekerinde düzensizlik.


GİRİŞİMSEL TEDAVİLER İLE SORUN ORTADAN KALDIRILABİLİYOR 

Kalp çarpıntısını kontrol altına almak için yaşam tarzı değişiklikleri önemlidir. Stresi yönetmek, çay ve kahve tüketimini sınırlamak ve düzenli uyku bu önemler arasında sayılabilir. Çarpıntıya bayılma gibi şikayetlerin eşlik etmesi durumunda, yaşamı tehdit edici ritim bozukluklarının varlığı gündeme gelebilir. Bu durumda ilaç tedavilerinin yanı sıra EPS (elektrofizyolojik çalışma) ve ablasyon tedavileri uygulanır. EPS işlemi, kasık bölgesindeki damardan girilerek kalbin içine yerleştirilen kablolar aracılığı ile kalbin elektriksel aktivitesi hakkında bilgi edinmek için yapılan girişimsel bir yöntemdir. Ablasyon ise EPS'nin ileri aşaması olarak farklı bir yöntemle radyofrekans (RF) dalgalarını kullanarak oluşan ısıyla kalp ritim bozukluğunun kaynaklandığı dokuları ortadan kaldırır. Diğer bir yöntem olan kriyoablasyon da kalpte ritim bozukluğuna neden olan odakları dondurarak, sorunun ortadan kaldırılması için uygulanan bir işlemdir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.