Hava Durumu

"İnsan ilişkilerini önemsiyoruz"

Sosyal Hizmet Uzmanları, 1983 yılından beri Mart ayının 3. Salı günü olarak belirlenen Dünya Sosyal Hizmet Günü'nü çeşitli etkinliklerle kutluyor. Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Bursa Şube Başkanı Didem Demircan da 2019'un gündemi olarak 'İnsan İlişkilerinin Önemi' konusunun belirlendiğini de söyleyip, "Sağlık ve güçlü bir toplum için insan ilişkilerini önemsiyoruz" diye konuştu. 

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2019 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2019 15:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
"İnsan ilişkilerini önemsiyoruz"

Sosyal Hizmet Uzmanları Genelh Merkezi, 1983 yılından beri Mart ayının 3. Salı günü olarak belirlenen Dünya Sosyal Hizmet Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"1983 yılından beri Mart ayının 3. Salı günü Dünya Sosyal Hizmet Günü olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletlerin bir partneri olan ve Derneğimizin de bağlı olduğu Uluslararası Sosyal Hizmet Federasyonu (IFSW) 2012 yılından itibaren Birleşmiş Milletlerin gündemine paralel olarak küresel gündemler belirlemektedir. Sosyal Hizmet ve Sosyal Kalkınma Ajandası olarak adlandırılan bu gündem 2019 yılı için İnsan İlişkilerinin Önemi olarak belirlenmiştir. Belirlenen gündemle birlikte bugün tüm dünyada Sosyal Hizmet Uzmanları, insan ilişkilerinin önemini ve sosyal hizmet arasındaki ilişkiyi tartışacaklar. Şubelerimizle birlikte bugünü çeşitli panel, konferans gibi etkinliklerle kutlayacağız. KUTLUYORUZ!...

SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ BİR TOPLUM İÇİN İNSAN İLİŞKİLERİNİ ÖNEMSİYORUZ!...

1983 yılından beri Mart ayının 3. Salı günü Dünya Sosyal Hizmet Günü olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletlerin bir partneri olan ve Derneğimizin de bağlı olduğu Uluslararası Sosyal Hizmet Federasyonu (IFSW) 2012 yılından itibaren Birleşmiş Milletlerin gündemine paralel olarak küresel gündemler belirlemektedir. Sosyal Hizmet ve Sosyal Kalkınma Ajandası olarak adlandırılan bu gündem 2019 yılı için İnsan İlişkilerinin Önemi olarak belirlenmiştir. Belirlenen gündemle birlikte bugün tüm dünyada Sosyal Hizmet Uzmanları, insan ilişkilerinin önemini ve sosyal hizmet arasındaki ilişkiyi tartışacaklar. Şubelerimizle birlikte bugünü çeşitli panel, konferans gibi etkinliklerle kutlayacağız. KUTLUYORUZ!...

İnsan ilişkileri ve sosyal hizmet mesleği arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Çünkü sosyal hizmet mesleğinin konusu bireysel ve toplumsal çelişkilerin sonucu olan sorunlardır. Sosyal hizmet mesleği insanı sosyal çevresiyle birlikte ele alır, ilişkilerini inceler ve ilişkilerdeki sorunlara çözüm bulmaya çalışır. Bugün insan ilişkilerinin önemi giderek daha da önem kazanmaktadır. Çünkü insan doğduğu günden itibaren yaşamı süresince ilişki içinde olduğu bireylerle iletişim ve etkileşim halinde olur. Sosyal hizmet insan ile doğrudan etkileşim içerisinde olan mesleki bir disiplindir. Uygulayıcıları sosyal hizmet uzmanları ise insan ve çevresinde gelişen olayları inceler, bilimsel metotları kullanarak, insanların uyumlu bir şekilde yaşaması için ilişkilerindeki sorunları çözmeye, onları güçlendirmeye ve özgürleştirmeye katkı sağlar.

İnsanlar varolduğundan beri iletişim halinde bulunmuşlar ve insan ilişkileri öteden beri sorun kaynağı olmuştur. Ancak bu sorun bugünkü gibi kritik noktaya ulaşmamıştır. Sanayi devrimi sonrası fiziksel bilimlerin teknolojiye dönüşmesiyle yaşanan gelişmeler günlük yaşamı kolaylaştırmış ancak bunun yanı sıra, yaşamı ters yönde etkileyen yanları da olmuştur. Çünkü günümüz toplumunda kapitalizmle birlikte sosyal sorunlar da çeşitlilik kazanmıştır. Toplumsal başarı her alanda tüketim ile özdeşleşirken tüm insan ilişkileri, ticareti yapılabilen bir nesneye dönüşmüştür. Kapitalist toplum aynı zamanda sadece tinsel hazları vurgulayarak diğer duyguları ise metalaştırmıştır. Metalaşan ilişkilerle birlikte insanların ruh sağlıkları bozulmuş, suçluluk, madde bağımlılığı, intihar, ruh sağlığı hastalıkları, aile içi şiddet, akran zorbalığı vb. gibi şiddet eylemleri de artmıştır.

İnsanların artan yalnızlığı ile birlikte gelişen bireycilik ve güven duygusunun kaybolması insanları birbirinden uzaklaştırmış ve yabancılaştırmıştır.

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak internette bu yalnızlık ve yabancılaşmayı hızlandırdırmıştır. Çünkü çağımız internet çağıdır. 2017 yılı TÜİK verilerine göre, ülke nüfusunun yarısından fazlası internet kullanmaktadır. Yaygınlaşan internet türevleriyle birlikte, sosyal medya gibi internet türevlerinin kullanımı da artmaktadır. İnternet ve türevleri günlük yaşamı bozacak noktaya geldiğinde ise bağımlılığa neden olmaktadır. Sosyal paylaşım ağları insanları esir alarak asosyal ve sosyal çevrelerine yabancılaşmış bireyler haline getirmektedir. Ayrıca insanlar arasındaki bu yeni iletişim biçimi sosyalleşmenin aksine insanları yalnızlaştırmaktadır. Çünkü sanal dünyada birbirini gören insanlar konuşmak için, birlikte zaman geçirmek için biraraya gelmemektedir. Dolayısıyla sanal dünyada insanlar uzak olanla, ilişkilerini güçlendirirken, yakın sosyal çevresiyle ilişki bağlarını zayıflatmaktadır. Sadece telefon ve bilgisayarlarıyla uğraşan insanlar yüzyüze iletişim ve konuşmak şansını da ötelemektedir. Artık çekirdek aile bireylerinin her biri, ellerinde ayrı ayrı kullandıkları tabletler ve akıllı telefonlar sayesinde bu yalnızlıktan nasibini almıştır. Bugün insan ilİşkilerinin giderek yerini sanal ilişkilere bırakması, özellikle büyük kentlerde bireyleri, kalabalıklar içinde yalnız ve özbenliğine yabancılaşmış insanlara dönüştürmüştür.

Sanal gerçeklikle ilgili diğer bir sorun ise internette milyonlarca insan arasında salgın bir hastalık gibi yayılan ve bağımlılık derecesinde tutkuya dönüşen kitlesel katılımlı online oyunlardır. Şiddet içerikli oyunlar, çocuklar ve gençleri olumsuz yönde etkilemektedir. Bu oyunlar 7 gün 24 saat oynanmaktadır. Kişi diğer oyunculardan geri kalmamak için sürekli oyun oynama ihtiyacı duymaktadır. Bunun sonucunda ise saatlerce ekran başında kalan, ailesini, derslerini, hatta günlük gereksinimlerini ihmal eden içe kapanık çocuk ve gençler ortaya çıkmaktadır. Savaş ve şiddet kurgularıyla dolu bu tür oyunlar, yapılan araştırmalara göre insan doğasında değişikliklere yol açmakta, başka varlıkları öldürmeye karşı çıkan duyguları ise yok etmektedir. Özellikle Mavi Balina ve Monno gibi tehlikeli oyunlar, çocuk ve gençleri intihara sürüklemektedir. İstatistiksel verilere göre, Türkiye'de, 142 genç intihar vakasının Mavi Balina ve Monno gibi bilgisayar oyunları ile bağlantısı olabileceği düşünülmektedir. Bu tür tehlikeli oyunlardan çocukları ve gençleri korumak için sosyal çevre ve aile içi iletişimi güçlendirmeye yönelik ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından önlemler acilen alınmalıdır.

Ayrıca günümüz toplumunda; metalaşmış insan ilişkilerinin bir yansıması olarak, vefatı günler sonra çevreye yayılan ceset kokusu nedeniyle farkedilen yaşlılar, parçalanmış uzuvları çöplerden toplanan cesetler, nefret cinayetine kurban giden LGBTİ'ler, eşleri veya yakın aile bireyleri tarafından öldürülen kadınlar, komşusu yada babası tarafından istismar edilen çocuklar vb. gibi gazetelerin 3. sayfalarında yer alan haberler ile, çalıştığımız sosyal hizmet alanları da dahil olmak üzere neredeyse her gün karşılaşmaktayız. Bütün bu örnek olaylarda olduğu gibi insanın, insani özelliklerinden uzaklaşarak mekanik bir robota dönüşmesini görmek, biz Sosyal Hizmet Uzmanlarını da derinden etkilemektedir. Bu nedenle sağlıklı ve güçlü bir toplum için; güven, sevgi, saygı ve hoşgörü gibi evrensel değerlerin yüceltildiği, insanın insan yaşamına insanca dokunduğu, SAĞLIKLI ve GÜÇLÜ BİR TOPLUM İÇİN; mücadele etmeyi insani ve mesleki bir sorumluluk olarak görüyor, İNSAN İLİŞKİLERİNİ ÖNEMSİYORUZ. Bu vesileyle bütün meslektaşlarımızın; DÜNYA SOSYAL HİZMET GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ!..."

BURSA'DA DA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANIYOR....

Dünya Sosyal Hizmet Günü'yle ilgili 2019 yılı için 'İnsan İlişkilerinin Önemi' konusu gündem olarak belirlendi. Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Bursa Şube Başkanı Didem Demircan da genel merkezin açıklamasına destek vererik, Dünya Sosyal Hizmetler Günü'nün Bursa'da da çeşitli etkinlikler kutlandığını belirtti.

Demircan, 2019'un gündemi olarak 'İnsan İlişkilerinin Önemi' konusunun belirlendiğini de söyleyerek, "Sağlık ve güçlü bir toplum için insan ilişkilerini önemsiyoruz" diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.