Hava Durumu

Hürrem Sultan'nın torunu konuştu: Babam Atatürkçüdür

Roksan Kunter sevilen bir spor sunucusu ama ayırt edici bir özelliği var. Hürrem Sultan onun büyük büyük büyük babaannesi. Zaten ismini de Hürrem'in Avrupa dillerindeki karşılığı olan Roxolana'dan alıyor...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2019 08:50
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2019 08:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Hürrem Sultan'nın torunu konuştu: Babam Atatürkçüdür

Roksan Kunter sevilen bir spor sunucusu ama ayırt edici bir özelliği var. Hürrem Sultan onun büyük büyük büyük babaannesi. Zaten ismini de Hürrem'in Avrupa dillerindeki karşılığı olan Roxolana'dan alıyor... Aynı zamanda II. Abdülhamid'in kızı Ayşe Sultan'ın oğlu Osman Nami Osmanoğlu'nun torunu. Bugüne kadar Osmanlı torunu olması ile ilgili çok konuşmayan Roksan Kunter, Posta Gazetesi'nden Alev Gürsoy Cimin'in sorularını yanıtladı.

İşte Roksan Kunter'in açıklamalarından satır başları...
* Sultan II. Abdülhamid Han'ın 4. kuşaktan torunusunuz ama hiç gündeme gelmediniz...
Annemin babası olan dedem Osman Nami Osmanoğlu, II.Abdülhamid Han'ın kızı Ayşe Sultan'ın ikinci oğlu. Hiçbir zaman "Hanedan soyundan geldim" diye ortalarda dolaşmadım. Ailem hep mütevazı olmamı öğretti. Hiç kimseden farkımız olmadığını bilerek büyütüldük.

Dedeniz Osman Nami Osmanoğlu II. Abdülhamid'in hayatta iken dünyaya gelen son torunuydu...
Evet. 2010'da dedem 93 yaşındaydı ve çok rahatsızlanmıştı. O dönem Marmaris'te yaşıyorlardı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, dedemin rahatsızlığını öğrenmiş. Tüm imkanlarını seferber ederek dedemin helikopterle İstanbul'da birhastaneye getirilmesini sağladı. Ama maalesef dedem kurtarılamadı. Dedem, dedesi II. Abdülhamid Han'ın yattığı II. Mahmut türbesine defnedildi.

MİRAS PEŞİNDE DEĞİLİM
* Osmanlı'nın son torunlarından olmak tarihe de daha hâkim olma sorumluluğu getiriyor. Siz Osmanlı tarihine ne kadar hâkimsiniz?
34 yaşındayım. Ecdadımızı elbette biliyorum ama derinlemesine tarih bilgim yok. Kitaplardan okuduğum kadarını biliyorum. Sultan II. Abdülhamid Han'ın kızı Ayşe Sultan, sürgünde çok büyük zorluklar yaşamış. Dedeme soruyorduk ama anlatmayı tercih etmiyordu.

Son zamanlarda miras konusu yeniden gündeme geldi. "Abdülhamid'in torunları 7756 mülkü geri istiyor" denildi...

Şahsen bilgim yok. Böyle bir talebim de yok. Miras peşinde olan biri değilim. Eğer ailemizin büyükleri böyle bir açıklama yapmışsa zaten onların adına da konuşmam.

Hanedandan geriye kalan kişilerle görüşüyor musunuz?

Ailenin büyükleri sürgüne gönderildiği için farklı ülkelerde büyümüş bir aileyiz. Sultan II. Abülhamid Han'ın ölümünün 100. yılında Sayın Cumhurbaşkanımız aileyi bir araya topladı. Herkesle iletişime geçtiler. Sultan II. Abülhamid Han'ın yedi ülkeden 40 torunu İstanbul'da bir araya geldik.

BABAM ATATÜRKÇÜDÜR
* Ailenizin yaşadıkları, onların Mustafa Kemal Atatürk'e ya da İsmet İnönü'ye bakışlarını olumsuz etkiledi mi? 

Hayır. Cumhuriyet ile ilgili bir problemleri hiçbir zaman olmadı. Biz Cumhuriyet çocuğuyuz. Bu yüzden hiç kötü hissimiz olmadı. Ülkeye girilmesine izin verdikleri için Ayşe Sultan onlara teşekkür bile etmiş. Babam Atatürkçüdür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.