Hava Durumu

HDP'li vekil Müge Anlı'ya tepki olarak Zazaca konuştu! Mecliste fena karıştı

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, geçtiğimiz günlerde Zazaca konuşan konuğunu yayından alan ATV sunucusu Müge Anlı'ya TBMM'de Zazaca konuşarak tepki gösterince meclis karıştı.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2019 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2019 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
HDP'li vekil Müge Anlı'ya tepki olarak Zazaca konuştu! Mecliste fena karıştı

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, geçtiğimiz günlerde Zazaca konuşan konuğunu yayından alan ATV sunucusu Müge Anlı'ya TBMM'de Zazaca konuşarak tepki gösterince meclis karıştı.

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan Erdal Aydemir Zazaca konuşmaya başlayınca milletvekili sıralarından tepki geldi. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Levent Gök, Aydemir'i uyararak konuşmanın "Ortak dil"le yapılmasını istedi. Aydemir konuşmasına Türkçe devam etti.

Eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ATV'deki programda konuğun Zazaca konuştuğu için yayından alındığı iddialarının doğru olmadığını savundu.

RTÜK Kanunu'na göre bir programda başka bir dilde konuşulduğunda çeviri yapılması gerektiğini söyleyen Muş, söz konusu programdaki kadının çeviri olmadığı için yayından alındığını söyledi.

Peki ne olmuştu?

ATV'de yayınlanan Müge Anlı'nın programında, Siverek'ten canlı yayına bağlanan kadın Zazaca konuşmuştu. Stüdyodaki konuk yanıt verirken, konuşmaları çevirebileceğini söylemiş ama önce sesi biplenmiş, sonra konuşma kesilmişti.

Yayına vermemizin bir anlamı yok: Yapılan yayında, programa konuk olan kişi söylediklerini çevirmeden önce "Zazaca konuşabiliyor muyum?" sorusu ise dikkat çekmişti. Programda bulunan kişi "söyleneni çevirebilirim" demesinin üzerine Anlı, "Anlamadığımız bir şeyi yayına vermemizin bir anlamı yok" demişti.

AK Partili isimler kınamıştı

Sosyal medyada geniş yankı uyandıran olayda AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ve AK Parti eski Milletvekili Eşref Taş da Müge Anlı'yı kınamış ve özür dilemesini istemişti.

Zaza Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Alan da, bu dilin tarihin en eski dillerden biri olduğunu savunmuş ve yaşanan olayın utanç verici olduğunu belirterek özür beklemişti.

Müge Anlı'nın tepkisi şaşırtmıştı

Kendisinden özür bekleyerek kınayan herkese yanıt veren Müge Anlı, "Özür dile' diyorlar, ben özür dilemem! Neden dilemem biliyor musunuz; çünkü bir şey söylemedim." diyerek kendisini şu şekilde savunmaya devam etmişti:

Burası Birleşmiş Milletler değil: "Benim Zazalara karşı bir şey söylemem bir kenara söyletmem de zaten. "Keşke ben bu dili bilseydim ama bu durumun benimle de alakası yok, Yukarıda rejinin bilmesi lazım ama burası Birleşmiş Milletler değil."

Biz Türkçe yayın yapıyoruz: "Burada her dilden tercüman yok yani. Keşke böyle bir imkanımız olsaydı. Bu Zazacaya karşı yapılmış bir şey değil. Biz Türkçe yayın yapıyoruz. Önceden planlanmış bir şey olsaydı yine tercüman tutardık."

Kendinizi benim yerime koyun: "Yarın bir gün bir şey söylese, kurumlarımız hakkında olumsuz konuşsa bu sefer de "Böyle konuşturttunuz" diyeceksiniz. Ne yapabilirim? Siz kendinizi benim yerime koyun. Empati denilen şey budur yani. Şu insanlara yardım etmekten başka ne gibi bir gayemiz var?"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.