Hava Durumu

Erdursun: Sigorta prim oranları %37,5'tan %25'lere indirilebilir

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Aday Adayı Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yüksek sigorta maliyetlerine ve SGK'ya asgari ücret bildirimlerine değindi.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2018 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2018 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Erdursun: Sigorta prim oranları %37,5'tan %25'lere indirilebilir

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Aday Adayı Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yüksek sigorta maliyetlerine ve SGK'ya asgari ücret bildirimlerine değindi.

Erdursun, 6 milyon çalışanın asgari ücretle çalışmadığı halde aslında yüksek sigorta maliyetleri nedeniyle SGK'ya asgari ücretten bildirildiğini vurgulayan Erdursun, bu eksik bildirimlerin birçok soruna yol açtığını söyledi.

Erdursun'un çözüm önerileri de sunduğu açıklaması şu şekilde:

"Ülkemizde düşük asgari ücret işsizlik sorununu ortaya çıkarmaktadır. Asgari ücreti arttırak sorun giderilebilir. AKP 2002 yılında iktidara geldiğinde Kurumlar Vergisi %33 iken doğru bir hamle ile %20'ye düştü, bu yıl %22'ye çıkardı.

Hemen hemen herkesin dile getirdiği çalışanların yüksek vergi ödediği konu toplum tarafından yanlış bilinmektedir. Çalışanların işverene yüksek vergi maliyeti yoktur, yüksek SGK maliyeti vardır. Ülkemizde yaklaşık 6 milyon çalışan asgari ücretle çalışıyormuş gibi gözüküyor aslında asgari ücretle çalışmıyor, yüksek sigorta maliyetleri nedeniyle SGK'ya asgari ücretten bildiriliyor.

Eksik bildirimlerin sonucu olarak,

*İşveren yasal olmayan bu bildirimler nedeniyle risk altında.

* İşçi düşük bildirimler nedeniyle emekli olduğunda düşük emekli maaşı alacak.

* Düşük bildirimler sonucunda SGK'nın kasasına az para giriyor ve devlet zarar ediyor.

Bugün işverenler yanında çalıştıracak işçi bulmakta zorlanırken, iş arayan işsizler de çalışacak iş bulamıyor, çünkü asgari ücret çok düşük. Sigorta prim oranları %37,5, bu oran %25'lere çekilerek, aradaki fark asgari ücrete ilave edilerek, asgari ücret arttırılabilir.  Herkesin yararlanmadığı teşvikler sonlandırılarak eşit adaletli bir sistem kurularak maliyetin azaltılması sağlanarak,

*İşverenin yasal olmayan bu bildirimler nedeniyle riski ortadan kaldırılır.

*İşçi düşük bildirimler nedeniyle emekli olduğunda emekli olduğunda düşük emekli maaşı almaz, gelecek planlarını daha doğru yapabilir.

*Düşük bildirimler sonucunda SGK'nın kasasına az para giriyor ve devlet zarar ediyor. Bu zarar ortadan kaldırılabilir."  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.