Hava Durumu

Erdoğan ile Trump arasında 'kırmızı renkli dosya' detayı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Trump ile Erdoğan arasında geçen kritik telefon konuşmasını aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2019 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2019 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Erdoğan ile Trump arasında 'kırmızı renkli dosya' detayı

Selvi, bugünkü yazısında, çok konuşulan ve tepki gören Trump- Erdoğan diyaloğunu yazdı. Yazıya göre, İbrahim Kalın, Bolton'a kırmızı renkli bir Kürt dosyası vermiş.

Selvi'nin yazısından o bölüm şöyle:

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında şöyle bir diyalog yaşanıyor:

Erdoğan: Güvenli bölge önerinizi olumlu karşıladım. Güvenli bölge benim de önerimdi.

Trump: Olumlu karşılamanızdan dolayı memnun oldum.

Erdoğan-Trump görüşmesinde yer alan yetkililerden öğrendiğime göre, iki lider güvenli bölgeyle ilgili detaylara girmiyorlar. Genelkurmay başkanlarının detayları ele alması konusunda mutabık kalınıyor.

KIRMIZI RENKLİ KÜRT DOSYASI

Bolton'ın Ankara ziyareti sırasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın kendisine kırmızı renkli iki dosya vermişti. Onlardan biri, "Kürt dosyası"ydı. Trump'ın tüylerimizi diken diken eden tweet'inde "Kürtlere saldırırlarsa" diye başlayan bir cümle vardı ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkan Trump'la yaptığı telefon görüşmesinde bu konu da gündeme geliyor. Erdoğan, Saddam döneminde Irak'tan kaçan Keldanilere, Ezidilere, Kürtlere, Araplara; Suriye'de Kobani'den kaçan Kürtlere, Araplara kapılarımızı açtığımızı, onları katliamdan kurtardığımızı ve bunların halen ülkemizde kalmaya devam ettiğini anlatıyor.

 Erdoğan, merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün YPG'nin Suriye'de Kürtlere ve Hıristiyanlara yönelik katliamıyla ilgili raporundan söz ediyor. PKK-YPG'nin katliamlarıyla ilgili olarak Türkiye'nin de tespitlerini anlatıyor. Trump, "bunlardan haberinin olmadığını" söylüyor. Bunun üzerine Erdoğan, bu bilgilerin yer aldığı Kürt dosyasının Bolton'a verildiğini ifade ediyor.

EKONOMİ KONUŞULDU MU?

Şimdi geldik zurnanın zırt dediği yere. İki liderin görüşmesinde, Trump'ın tweet'indeki "Türkiye'yi ekonomik yönden mahvederiz" ifadesi gündeme gelmiş mi? Sordum. Ama netleştiremedim. Sadece genel olarak değinildiği söylendi. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi kararının bu ifade üzerine alındığı kaydedildi.

Trump telefonu kapatırken "Diyalog halinde olalım" diyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Görüşelim" diye kapatıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.