Hava Durumu

Büyükşehir'den sanata destek

ürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu'ndan derlenen bir seçki sergisi "Bakış" Bursa'da sanatseverlerle buluşuyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2018 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2018 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Büyükşehir'den sanata destek

Kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında önemli projeleri hayata geçiren ve destekleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, sanata ve sanatçıya da hak ettiği değeri teslim ediyor. Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu'ndan derlenen resim sergisi, "Bakış" Bursa'da izlenime sunulacak. Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı koordinesinde Müzeler Şube Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Müze Galeri Alanı'nda sanatseverleri ağırlayacak sergi, 18 Aralık 2018 Salı günü saat 18.00 de kapılarını ziyaretçilerine açacak.  Küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu'nun yaptığı sergi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu'ndan, 26 sanatçıya ait 29 eserden oluşuyor.

Türk resim sanatının gelişimi

Türk resim sanatının gelişim seyrinin izleyiciye sunulması amaçlanan sergi, çeşitli semboller üzerinden kurgulandı. Sergi, "Tabiat-ı Temaşa Geleneği ve Osmanlı Resminde Doğanın Yorumu", "Modernizmin Biçim Dili: Cumhuriyet Dönemi'nin Geç Kübizm ve Art Décosu", "Paris Ekolü ve Türkiye'de Soyutun İnşası", "1968 Kuşağı Sanatçıları"  ve  "1980 Sonrası Yeni Arayışlar Yeni Yönelimler" bölümlerinden oluşuyor. Serginin "Tabiat-ı Temaşa Geleneği ve Osmanlı Resminde Doğanın Yorumu" başlıklı ilk kısmı, Türk resmini geliştiren iki koldan biri olan manzaranın entelektüel gelişimine odaklanıyor. Koleksiyonda yer alan Erken Cumhuriyet dönemine ait resimler, Geç Kübizm ve Art Déco etkisiyle yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin modernist sanatı inşa etme isteğini göstermeyi amaçlıyor. Bu nedenle, serginin ikinci kısmı "Modernizmin Biçim Dili: Cumhuriyet Dönemi'nin Geç Kübizm ve Art Décosu" olarak adlandırıldı. II. Dünya Savaşı'nın ardından Paris'e giden sanatçıların Türkiye'de de soyut sanatın yaygınlaşmasını sağladıkları döneme ilişkin eserler ise "Paris Ekolü ve Türkiye'de Soyutun İnşası" bölümünde sergileniyor. Sergide yer alan "1968 Kuşağı Sanatçıları" adlı bölümde, bu dönemde Paris'te eğitim gören kuşağın eserlerine yer veriliyor. Sergideki "1980 Sonrası Yeni Arayışlar Yeni Yönelimler" başlıklı bölüm ise, bu dönemde sanatçıların farklı arayışlarını göstermeyi amaçlıyor. Sergiye yönelik hazırlanan katalog ve broşür ile serginin kalıcılığını artırılması da hedeflendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu'ndan derlenen sergi, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Müze Galeri Alanı'nda 15 Ocak 2019 tarihine dek görülebilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.