Hava Durumu

Bursa'da 'ölüm yolu' yine can aldı... CHP'li isimden sert açıklama

CHP Bursa Büyüksehir Belediyesi Meclis Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, dün gece yaşanan otobüs faciasının ardından adı 'ölüm yolu'na çıkan İnkaya-Doburca bağlantı yolu ile ilgili açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2018 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2018 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Bursa'da 'ölüm yolu' yine can aldı... CHP'li isimden sert açıklama

Bursa'da Uludağ'ı gezmeye giden öğrencileri taşıyan tur otobüsü dün gece şarampole devrildi. Kazada 37 öğrenci yaralandı, 1 öğrenci hayatını kaybetti.

Kazanın daha önce de 4 kişinin hayatını kaybettiği İnkaya-Doburca bağlantı yolunda yaşanması yol kusurlarını bir kez daha gündeme getirdi.

CHP'Lİ AKTUĞ: "SORUMLULAR ORTADA YOK"

CHP Bursa Büyüksehir Belediyesi Meclis Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, yaptığı yazılı açıklamada, ölümle sonuçlanan kazanın sorumlularının bulunmasını isterken, şu ifadelere yer verdi;

 "Ölüm yolu yine can aldı; Sorumlular ortada yok, Ne Demiştik 4 kişinin hayatını kaybettiği 28 kişinin yaralandığı 2014 yılında;

Yeni açılan odunluk-inkaya yolu süresiz olarak derhal trafiğe kapatılsın

Odunluk-inkaya yolu mühendislik hatalarıyla dolu; kaza ve ölümlere davetiye çıkarılıyor.

Ne kadar trafik güvenlik önlemi alınırsa alınsın, yol geometrisi karayolu standartlarında olmadığı müddetçe yolda üzücü olayların yaşanması kuvvetle muhtemel.

Odunluk'tan-Yiğitali'ye çıkması gereken yolun güzergahı hatırlı kişilerin devreye girmesi ile İnkaya altına alınmıştır.Bu konu araştırılmalı ve hesabı sorulmalıdır.

Yolun yapımıyla ilgili sorumluluğu olanlar hakkında soruşturma başlatılmalı.

Uyarımıza ne yazık ki gerekli hassasiyet gösterilmedi ve dün de yine ölümlü üzücü 3.bir facia daha yaşandı. Ölen kardeşimize Allah'tan Rahmet diliyor yakınlarına başsağlığı diliyorum.Yaralılarada acil şifalar diliyorum.

Hesap sorulmadan ,Gereği yapılmadan ÖLÜMLER yine devam edecek ,Ölen öldüğü ile kalacaktır. Bu mu ADALET ? Bu mu HAK ? " 

Aktuğ açıklamaısnda ayrıca, daha önce meslek odaları tarafından yolla ilgili hazırlanan raporların da dikkate alınmadığını belirtti.

İşte o raporlar;

İMO VE HKMO'NUN ULUDAĞ YOLU İNKAYA - DOBURCA BAĞLANTISI İÇİN HAZIRLADIĞI ORTAK RAPOR...

İMO ve HKMO Bursa şubelerinin ortak raporu şöyle :

"Uludağ Yolu İnkaya - Dobruca bağlantı yolu;

  1. Yolun uzunluğu yaklaşık 1.200 m. olup 900 m'lik kısmı %14 ila %15, 300 m'lik kısmı ise % 7 ila % 10'luk eğime sahiptir.
  2. Yol 2 şerit gidiş-geliş olarak kullanılmakta olup, ortalama platform genişliği 8 m'dir.
  3. Yol boyunca ardarda ters yatay kurplar bulunmaktadır
  4. Yarıçapı 20 m'ye kadar inen yatay kurplar mevcuttur.
  5. Son elim kazanın gerçekleştiği yatay kurbun (viraj) platform genişliği emniyet şeridi ile 15 m'ye kadar çıkmakta olup kurp yarıçapı 20 m'dir.
  6. Yol boyunca uyarı ve ikaz işaretleri mevcut olmakla beraber, kritik geçişlerde yetersiz kalmaktadır.

Bu tespitlerimiz ve Karayolları standartlarının belirtildiği Karayolları Tasarım El Kitabı Tablo 3.17 ışığında mevcut yolun 4. sınıf yol standardında olduğu anlaşılmaktadır.

Karayollarının günümüzdeki uygulamalarına bakılacak olursa;

-Bursa gibi bir metropol kentte 1. ve 2. sınıf standartların dışında yol yapılmadığı, dağlık alanlarda ise % 12 eğimin aşılmamasına özen gösterildiği görülmektedir. Mevcut Karayolları Tasarım El Kitabı Tablosu'nda 4. Sınıf yol azami sınırları içinde kalıyor olmasına rağmen mevcut yolun projesinde iyileştirici düzeltmeler yapılmaması halinde meydana gelen elim kazaların tekrarlanması kaçınılmazdır.

-Karayollarında yatay kurp yarıçapları 50 m'nin altında öngörülmemektedir. Zorunlu durumlarda minimum 30 m'ye kadar müsaade edilir iken kazanın meydana geldiği yerde  yatay kurp yarıçapının 20 m civarında olduğu görülmektedir.

Önerilerimiz ;

-Özellikle "kara nokta" olarak tabir edilen, trafik güvenliği açısından riskli bölgelerde iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır.

  • Kurp yarıçapları minimum 30 m olacak şekilde düzenlenmelidir,
  • İkaz ve uyarı işaretlerindeki eksiklikler giderilmelidir,

-1/25.000 ve 1/5.000 ölçekli imar planlarına 15 m genişliğinde işlenen yolun platform genişliğinin 8 m'den 15 m'ye çıkarılması sağlanmalıdır.

-Önümüzdeki mevsimlerin sonbahar ve kış olmasından ötürü olumsuz hava koşulları da dikkate alınarak yolun mevcut haliyle trafiğe kapatılması, iyileştirmeler neticesinde sadece otomobil trafiğine açılması sağlanmalıdır."

MMO'NUN ULUDAĞ YOLU İNKAYA - DOBURCA BAĞLANTISI İÇİN HAZIRLADIĞI RAPOR...

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi tarafından hazırlanan teknik raporda neler var?

İbrahim Mart başkanlığında, Ferudun Tetik, Serdar Sönmez ve Selçuk Yıldırım'dan oluşan MMO heyetinin Odunluk-İnkaya Uludağ bağlantı yoluyla ilgili hazırladığı rapor şöyle:           

1. Kazanın Oluşumu İle İlgili Yapılan Tespitler:

Kazanın meydana geldiği viraj öncesinde ve viraj içinde, otobüs sürücüsünün sert şekilde fren yaptığı zemindeki lastik izlerinden görülmektedir. Bu izler, viraj içindeki kavşak başlangıcındaki ilk otokorkuluğa kadar devam etmektedir.

Yolun eğimi nedeniyle araç sürücüsünün keskin viraj öncesinde ve viraj içinde sürekli olarak frene bastığı, buna rağmen viraj içinde yerdeki serbest mıcırın da etkisiyle aracın yavaşlayamadığı, önce kaldırım üzerindeki ilk otokorkuluğa, en zayıf noktası olan uç kısmından çarptığı görülmektedir. İlk otokorkuluk, aracın hızını absorbe edemeyerek yana doğru kıvrıldığı, aracın kaldırıma hızla çarpması nedeniyle aracın yükseldiği, ardından da viraj içindeki kavşakta bulunan yol zeminine hızla düştüğü gözlenmektedir.

Aracın hızla yere çarpması sonucu, o momentumla tekrar yükseldiği, bu kez yolun diğer tarafındaki ikinci otokorkuluğa yöneldiği, bu şekilde ikinci otokorkuluğa da, yine en zayıf noktası olan uç kısmının üst bölümünden vurduğu gözlenmektedir. Sonrasında ise araç bu hızla, yayalar için yapılmış seyir amaçlı korkuluk ve yan duvara yönelmiş, yan duvarı da kırarak uçuruma yuvarlanmıştır.

2. Aracın ve Şoförün Durumu:

Aracın teknik açıdan uygunluğu yönünde görüş oluşturulabilmesi, bu aşamada ancak araç üzerinde yapılacak fiziki incelemelerin ardından mümkün olabilecektir. Ayrıca aracın fenni muayenesinin yapılıp yapılmadığı, karayoluna çıkmasında sakınca olup olmadığı durumu da, aracın evraklarında yapılacak incelemelerin ardından saptanabilecektir.

Aracı kullanan şoförün; yetkinliği (ehliyetinin uygunluğu) evraklarından, fiziksel durumu ise hastane raporlarından saptanabilecektir. 

3. Yol İle İlgili Yapılan Tespitler:

3.1. İnkaya'dan, kazanın meydana geldiği yere yaklaşım yolu genişliği, sürücüyü hız yapabilmeye yönlendirmektedir. Ayrıca TMMOB İMO ve TMMOB HKMO Bursa Şubeleri tarafından yapılan ölçümlerle, 1.200 metrelik yolun %75'ini oluşturan bölümünde yaklaşık %14-15 olarak belirlenen yol eğimin de, hızı arttırıcı yönde etkilediği gözlenmektedir. Karayolları standartlarına göre dağlık alanlarda yol eğiminin maksimum %12 olması gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca yol üzerine "trafik adaları" yapılarak, hızın zorunlu olarak azaltılması sağlanmalıdır.

3.2. Odunluk-İnkaya yolunda 3 noktada daha keskin ve ters yatay kurbun bulunduğu, kazanın meydana geldiği yerdeki kurb yarıçapının da, yine TMMOB İMO ve TMMOB HKMO Bursa Şubeleri tarafından yapılan ölçümlerle yaklaşık 20 metre mertebesinde olduğu belirlenmiştir. Karayolları standartlarına göre yatay kurb değerlerinin de, minimum 30-35 metre mertebesinde olması gerekmektedir.

3.3. Kazanın meydana geldiği viraj içinde ayrıca kavşak da bulunmaktadır. Böylesi bir durum yine Karayolları Standartlarına göre uygun ve mümkün değildir.

3.4. Güzergahtaki otokorkuluklar küçük araçlar için olan basit otokorkuluk şeklindedir. Bu korkulukların kamyon, otobüs gibi araçların çarpması durumunda, dayanımı ve aracın bariyerin üzerinden aşmasını önlenebilecek durumu bulunmamaktadır. Böylesine riskli bir yolda, diğer virajlar da benzer şekilde olduğundan, otokorkulukların tümü "ağır hizmet tipi otokorkuluk" şeklinde olmalıdır.

3.5. Kazanın meydana geldiği viraj içindeki kavşak nedeniyle, otokorkuluklar bölünmüş durumdadır. Otokorkulukların çarpma sırasında görev yapabilmesi için mutlaka birbirlerine bağlı olması gerekmektedir. Viraj içindeki Kavşak iptal edilmeli ve otokorkulukar birbirlerine bağlı hale getirilmelidir.

3.6. Kazanın meydana geldiği viraj içindeki zeminde, aracın kaymasını arttırıcı serbest mıcır bulunduğu gözlenmiştir.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRMELER:

Şehirlerarası yollarda olduğu kadar, Bursa kent içinde de T.C.Karayolları standartlarına, yönetmeliklerine aykırı şekilde yapılan, mühendislik hizmeti almamış yollar büyük bir risk oluşturmakta, adeta kazaya davetiye çıkarmakta, ölümlü kazalara sıkça rastlanmaktadır. 

Mevzuat gereği T.C. Karayolları, Belediyelerin yaptığı yollarda sadece trafik işaret ve işaretlemelerin standartlarını belirlemekte ve bu işaret ve işaretlemelerin denetlemesini yapmaktadır. Ancak yol standartlarının teknik açıdan uygunluğunun denetimi ise hiçbir kurum tarafından yapılmamaktadır.

Trafik güvenliğini de içerecek şekilde uygunluğu denetlenmeyen bu yollar, uygunsuz viraj ve dönel kavşaklar, hatalı eksik ya da yetersiz işaret ve işaretlemeler, yetersiz sürücü eğitimleri, denetimsiz araçlar nedeniyle insanlarımız ya uçurumlara yuvarlanan ya da otobüs duraklarına dalan araçlar altında hayatlarını kaybetmektedir.

Benzerlerine çokça rastladığımız ve büyük risk oluşturan bu tür yollar öncelikli olmak üzere, kent içi yollar gözden geçirilmeli, eksikleri tamamlanmalı ve hataları giderilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. 

Sonuç olarak bu yolu yapan ve trafiğe açan Bursa Büyükşehir Belediyesi olduğuna göre bu yoldaki kazaların sorumluluğu da Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne aittir.

Ölüm yolu haline gelen bu yolun hatalar düzeltilinceye ve eksikler tamamlanıncaya kadar araç trafiğine kapatılması gerektiği kanaatine varılmıştır. 03/09/2014

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.