Hava Durumu

Berlin'de Putin-Merkel görüşmesi başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl'ın düğününe katıldıktan sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel'le gerçekleştireceği görüşme için Berlin'e geldi. Putin ile Merkel, görüşmeye geçmeden önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2018 21:37
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2018 21:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Berlin'de Putin-Merkel görüşmesi başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yapacağı görüşme öncesinde kameraların karşısına geçti.

Putin, "Almanya Başbakanı ile hem Rus-Alman ilişkilerini kapsayan konuları, hem de uluslararası gündemde olan konuları görüşmeye hazırız" açıklamasında bulundu.

'ENERJİ RUSYA VE ALMANYA'NIN İŞBİRLİĞİNDEKİ ÖNCELİKLERDEN BİRİ'

Rusya'nın Almanya'yla işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini söyleyen Putin, enerji konusunun iki ülke arasındaki işbirliğinin önceliklerinden biri olduğunu belirtti.

Almanya'nın Rus enerji kaynaklarının 1 numaralı alıcısı olduğunu hatırlatan Putin, "2017'de 53.8 milyar metreküp gaz tedarik ettik, bu hacim Alman pazarının ihtiyaçlarının yüzde 30'unu karşılıyor, tüketim giderek artıyor, bu yıl içinde de yüzde 13 artış kaydetti" diye konuştu.

'İRAN'LA NÜKLEER ANLAŞMANIN KORUNMASI ÖNEMLİ'

Rus lider, İran'ın nükleer programıyla ilgili Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (KOEP) korunmasının son derece önemli bir konu olduğunu ve Merkel'le görüşmesinin gündeminde nu konunun da olacağını belirtti.

Putin, "İran'ın nükleer programıyla ilgili Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı mutlaka ele alacağız. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) onaylamış olduğu, bölgesel ve küresel güvenliği, ayrıca Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı güçlendirmeye yönelik çok taraflı anlaşmayı korumak son derece önemli" ifadelerini kullandı.

'SURİYELİ SIĞINMACILARIN EVE DÖNEBİLECEKLERİ BÖLGELERE ÖNCELİKLE YARDIM ETMELİ'

Suriye'ye yapılacak olan insani yardımların arttırılması gerektiğine dikkat çeken Putin, yardımların öncelikli olarak sığınmacıların evlerine dönebilecekleri bölgelere yapılması gerektiğini kaydetti.

Ürdün'de 1 milyon, Lübnan'da 1 milyon, Türkiye'de 3 milyon Suriyeli sığınmacının bulunduğunu belirten Putin, Avrupa için büyük yük olabilecek bu insanların evlerine dönmeleri için Suriye'ye yardım edilmesi gerektiğini vurguladı.

'KUZEY AKIMI 2 UKRAYNA ÜZERİNDEN TRANSİT GAZ GEÇİŞİNİ ENGELLEMİYOR'

Kuzey Akımı 2 gaz boru hattı projesinin Avrupa'nın artan enerji ihtiyacının karşılanmasına imkân tanıyacağını belirten Putin, tamamen ekonomik amaçlı olan bu projenin Ukrayna üzerinden transit gaz aktarılasının yolunu kapatmadığını vurguladı.

'UKRAYNA ÜZERİNDEN GAZ TRANSİTİ TAM ANLAMIYLA EKONOMİK OLMALI'

Rusya lideri Putin, Rusya'nın Ukrayna üzerinden planlanan transitinin ekonomik şartlara uygun olması ve kelimenin tam anlamıyla ekonomik olması gerektiğini vurguladı.

'UKRAYNA KONUSUNDA İLERLEME SAĞLAMAYI UMUYORUZ'

Rus lider, Ukrayna'daki krizin çözümünde ilerleme olmadığını, bununla birlikte Minsk anlaşmalarının alternatifi olmadığını ve Rusya'nın bu konuda ilerleme sağlanması konusunda umutlu olduğunu kaydetti.

'KUZEY AKIMI 2 UKRAYNA ÜZERİNDEN TRANSİT GAZ GEÇİŞİNİ ENGELLEMİYOR' başlığına bir paragraf ekledim

Kuzey Akımı 2 gaz boru hattı projesinin Avrupa'nın artan enerji ihtiyacının karşılanmasına imkân tanıyacağını belirten Putin, tamamen ekonomik amaçlı olan bu projenin Ukrayna üzerinden transit gaz aktarılasının yolunu kapatmadığını vurguladı.

Putin, "Projenin hayata geçirilmesi, Avrupa'nın gaz aktarma sisteminin geliştirilmesine, aktarma güzergahlarının çeşitlendirilmesine ve transit risklerinin minimize edilmesine, en önemlisi de Avrupa'nın artan enerji ihtiyacının karşılanmasına imkan tanıyacak" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.