Hava Durumu

Abullah Gül: "Türkiye'nin şu anda ayakta durabilmesinin nedeni.."

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye uzun vadeli, analize ve uzmanlığa dayalı bir strateji noksanlığını hissediyor. Ekonomik göstergelerdeki ciddi bozulmalar geriye gidişe işaret ediyor. Bu durum kaygı verici" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2020 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2020 08:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Abullah Gül: "Türkiye'nin şu anda ayakta durabilmesinin nedeni.."

Karar yazarı Taha Akyol'a konuşan Gül, Türkiye'nin ekonomisinin son beş yılda yaşananlara rağmen Türkiye'nin ayakta durabilmesinin ardında ilk beş yılda hayata geçirilen yapısal reformların bulunduğunu belirtti, "O reformlar sayesinde dayanıklı bir ekonomi oluştu" dedi. Daha çok şeffaflık, daha çok liyakat vurgusu yaptı.

"2002'de siyasetin gösterdiği irade ileri ki yıllarda bozulmaya başladı. Vizyon zamanla gitti. Bugün kamu harcamaları şeffaf değil. Bu durum Türkiye'yi öngörülemez ülke haline getiriyor" diyen Gül, yönetim sistemine ilişkin de eleştiriler getirdi. Gül, "Kuvvetler ayrılığına dayalı, güçlü parlamenter sistem olmalı. Çünkü Türkiye'de ideal demokratik hukuk devleti böyle gerçekleşir. Bu da sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın temeli" sözlerini kaydetti.

Gül, "Ekonomi politikasındaki hangi temel hatalar krize yol açtı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Son beş yılda Türkiye içeride bir sürü talihsiz gelişme yaşadı. Üst üste seçimler, komplolar, hain bir darbe teşebbüsü ve anayasa değişikliği ile Türkiye'nin yönetim şekli radikal bir şekilde referandumla değişti. Tüm bunlar Türkiye'yi çok sarstı, siyasi ve ekonomik istikrarı bozdu. Bugün hala ayakta durabiliyorsak bu ilk beş senemizde Türk ekonomisinde gerçekleşen yapısal dönüşüm sayesindedir. Biz, o dönem gerçekleştirdiğimiz reformlar sayesinde ülkemizin iç ve dış şoklara karşı dayanıklı sağlam bir ekonomiye sahip olmasını sağladık. Bu her yerde övündüğümüz bir husustu. Ancak, 2002'de siyasetin gösterdiği irade ileriki yıllarda bozulmaya başladı. İlk baştaki vizyon zamanla gitti; akabinde hukuki teminatlar, şahsi mülkiyet ile insan haklarını koruyan güvenceler azaldı. Bugün maalesef kamu harcamaları şeffaf değil. Ekonomik göstergelerin güvenilirliği sorgulanır hale gelmiş. Çeşitli mekanizmalarla denetim dışı tutulan kamu harcamaları Türkiye'yi sadece öngörülemez, itimat edilemez bir ülke haline getiriyor. 40 senelik enflasyon belasını sona erdirdikten sonra tekrar çift rakamlı enflasyon oranlarına geri dönüşümüz refahın topluma yayılmasını önleyen, tehlikeli bir gelişme. Gördüğüm en büyük tehlike ise borçlanma. AK Parti hükümetlerinin daha önce Türkiye'yi kurtardığı dövizle iç borçlanmanın tekrar kaynak ihtiyacı için bir yol olması ileride büyük sorun olur. Ülkenin bugünkü borçlanması yüksek maliyetlerle gerçekleşiyor. Bu da bahsettiğim bozulmalar nedeniyle Türkiye'nin risk priminin yüksek olmasından kaynaklanıyor."

Eski Cumhurbaşkanı Gül, Koronavirüs'ün ekonomiye etkilerini de şöyle değerlendirdi:

"Küreselleşmenin somut, vücut bulmuş halini yaşıyoruz. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan bir virüs kısa sürede dünyanın her köşesine yayıldı. Virüs, 2008 finans krizini de gölgede bırakacak şekilde 1929'daki Büyük Buhran'dan sonraki en derin küresel ekonomik krize neden oldu. Küresel tahminler her gün gözden geçiriliyor, her revizede rakamlar daha da karamsarlaşıyor. Dünya ekonomisinin %5 küçüleceği, Avro bölgesinin %10'un üzerinde daralacağı tahmin ediliyor. İhracatının %60'ını Avrupa'ya yapan bir ülke olarak bizim açımızdan durum kötü. Dahası virüsün neden olduğu istihdam krizine, hâlihazırda tecrübe edilen uzaktan ve esnek çalışmanın yaratacağı yeni problemler ekleniyor. Bu durum nedeniyle en çok gençler sıkıntı çekecek. Zor bir dönemden geçiyoruz ve buradan çıkış uzun vadeli planlama gerektiriyor."

Ünlü iş adamı Kripto para yatırım stratejilerini anlatıyor!Bit2Pay

BilişimBI, ihtiyaca göre kişiselleştirilen çevik çözümler sunuyor.performanceNative

Binali Yıldırım'ın başdanışmanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni tebrik etti

İbrahim Tatlıses aradığı aşkı Gülçin Karakaya'da buldu

Uçtan uca ERP. Büyümeyi destekleyen kurumsal kaynak planlama çözümleriperformanceNative

CNN Türk'te İmamoğlu'nu 'dövme' programı

Dilipak: AK Partililer, ANAP'ın son günlerini yeniden gözden geçirsinler, Brütüslere dikkat!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.