Hava Durumu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Mustafa Kemal Atatürk'e Türk çocukları olarak bütün dünya adına bir kez daha minnettarız...

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2019 22:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2019 22:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun

23 Nisan 1920'de toplanan ilk TBMM iç ve dış sömürücülere, işbirlikçilere karşı amansız savaşmış; "Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur." İlkesini benimsemiştir.

İLK 1927'DE KUTLANDI

23 Nisan 1920'de bağımsızlığımızın, demokrasimizin, Cumhuriyetimizin temeli atıldığı için 'Egemenlik Bayramı'dır. İlk defa 'Çocuk Bayramı' olarak da 23 Nisan 1927'de kutlanmıştır.

TÜM DÜNYA ÇOCUKLARINA ARMAĞANDIR

Çocuk Bayramı savaşta yetim ve öksüz kalan çocukları neşelendirmek amacı taşımaktaydı... Bu bayram sadece Türk çocuklarına değil, tüm dünya çocuklarına armağandır.

Mustafa Kemal Atatürk'e Türk çocukları olarak bütün dünya adına bir kez daha minnettarız...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun...

İşte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tarihçesi...

23 NİSAN TARİHÇESİ

23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara'ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk'ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115'i katılabilmiştir.

23 NİSAN NASIL BAYRAM OLDU?

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya'da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'dir.

HâKİMİYET-İ MİLLİYE

"23 Nisan", 1921'de çıkarılan 23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile, Türkiye'nin ilk ulusal bayramı olmuştur. İlk kez ortaya çıkan bu bayramda ne ulusal egemenlikten ne de çocuklardan söz edilmekteydi. Zaten daha o yıllarda Osmanlı saltanatı hala kanunen hüküm sürmekteydi. 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla 1 Kasım, Hakimiyet-i Milliye Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) olarak kabul edilmiştir. Daha sonraki yıllarda, TBMM'nin açılış tarihi olan 23 Nisan "Milli Hakimiyet Bayramı" olarak kutlamış ve bu durum 1 Kasım'ın uzun vadede bayram olarak unutulmasına neden olmuştur. 1935'te bayramlar ve tatil günleriyle ilgili kanun değiştirilmiş ve "23 Nisan Millî Bayramı"nın adı "Millî Hakimiyet Bayramı" haline getirilmiş, böylece 1 Kasım Hakimiyet-i Millîye Bayramı ile 23 Nisan Millî Bayramı birleştirilmiştir.

ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN 23 NİSAN İLE İLGİLİ SÖZLERİ

"Küçük hanımlar, küçük beyler... Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız."

"23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder."

"Egemenlik ulusundur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden başka hiçbir makam, ulusun alınyazısında etkin olamaz."

"Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir."

"Özgürlüğün de, eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir."

.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.