Hava Durumu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2018 08:25
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2018 08:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyoruz. Milletin kaderi 98 yıl önce bugün değişti. 23 Nisan 1920'de Meclis açıldı, Ulusun egemenliği ilan edildi. Ulu Önder Atatürk bu anlamlı günü bütün çocuklara armağan etti. Her 23 Nisan'da bayram coşkusu katlanarak arttı.

Yıl: 1920... Bir millet, bağımsızlık için büyük bir mücadeleye başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasına göğsünü siper etti. Bağımsızlık ve millet egemenliği için o tarihi adımı atmanın da vakti gelmişti: Millet Meclisi'nin Ankara'da toplanması... Tarih ise 23 Nisan 1920 olarak belirlendi.

O GÜN BAYRAM OLDU

O gün Ankara'da büyük bir coşku vardı... Mustafa Kemal ve milletvekilleri, önce Hacı Bayram Camii'nde cuma namazını kıldı, dualarla ilk Meclis'in açılışını gerçekleştirdi. Bir milletin kaderinin değiştiği 23 Nisan, Türkiye'nin ilk resmi bayramı ilan edildi... Bu tarihi gün, 1922'den itibaren Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Türkiye'nin ilk milli bayramı 23 Nisan, 5 yıl sonra daha anlamlı bir hal aldı. Atatürk, 23 Nisan'ı çocuklara armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927'de Atatürk'ün himayesinde Ankara'da yapıldı. 1981'de kabul edilen kanunla bayramın adı "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" oldu.

ATATÜRK ÖNCÜLÜK ETTİ, BALO YAPILDI

İlk 23 Nisan kutlamaları, 1922'de Ankara'da yapıldı. 23 Nisan tarihi, 1925 yılında "Çocuk Günü" olarak kutlandı. İlk kapsamlı "Çocuk Bayramı" kutlamaları Atatürk'ün himayesinde 1927'de yapıldı. Ulu Önder o gün arabasını çocuklara tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser verdi, çocuk balosu düzenlendi... Sonraki yıllarda kutlamalar tüm yurda yayıldı. 1933'ten itibaren Ulu Önder çocukları makamında ağırlayıp sohbet etti.

"ANKARA'DA YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI"

 Prof. Dr. İlber Ortaylı, kaleme aldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün biyografisinde 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin önemini de vurguluyor. TBMM'nin açıldığı 23 Nisan 1920 Cuma gününü "Ankara'da yeni bir dönem başladı" diyerek anlatan Ortaylı, Meclis'in açılışıyla Türkiye için pusulanın artık Batı'yı göstermeye başladığını belirtiyor: "Bilhassa Rusya ile yapılan Moskova Antlaşması ile Doğu cephesindeki problem bitmişti, artık Batı cephesine yönelebiliyorduk."

Ortaylı TBMM'nin kendine has, bazı çarpıcı özellikleri olduğunu da kitabında şöyle dile getiriyor: "Yabancı dillerde devlet Türk imparatorluğu diye, coğrafi olarak vatanımız Türkiye diye anılmasına rağmen, devletimizin ismi ilk defa 'Türkiye' olarak zikredilmiştir. TBMM'nin 23 Nisan 1920'de kuruluşu, tarihte 1400 yıl sonra devlet hayatında ilk defa Türk isminin kullanılması anlamına da gelir."

İtilaf Devletleri tarafından mağlup edilen hiçbir memleketin Türkiye gibi direniş göstermediği de İlber Ortaylı'nın şu satırlarıyla anlatılıyor: "Ağır şartlarda anavatanı bile parçalanan tek ülke (Macaristan istisnasıyla) Türkiye'ydi. Britanya, dört yıllık savaşın acısını çıkarmak niyetindeydi. Zor şartlarda toplanan TBMM'yle beraber, bir İslam devletinde ilk defa bir meclis, 'şura' görevini yerine getiriyor ve bütün iktidarı ele alıyordu. Daha önceki Meclis (1877-78) ilk olmasına rağmen bütün iktidara sahip değildi ve yürütmeyi denetleyemiyordu."

Yaşanan tüm zorlu sürece rağmen Meclis'in olağanüstü savaş yetkilerini denetleyerek uyum içinde çalıştığını anlatan Ortaylı, 23 Nisan 1920'nin önemi için "Bu Meclis kendisinden sonraki devirde görülmeyecek biçimde orduyu denetlemiş ve dış politikaya da denetleyici bir gözle bakmıştır" diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.