Hava Durumu

Sonbahar Depresyonuna Karşı 5 Öneri

null

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2014 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2014 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Sonbahar Depresyonuna Karşı 5 Öneri

Modern çağın en sık görülen hastalıklarından biri hiç kuşkusuz depresyondur. Özellikle sonbahar döneminde çok daha fazla karşımıza çıkan mevsimsel depresyon başta kadınlar olmak üzere pek çok insanı etkisi altına almaktadır.

Peki neden olur?

İlkbahar aylarında güneşle birlikte canlanan doğa yaz aylarının gelmesi ile insanların kendilerini çok daha rahat ve neşeli hissetmesini sağlarken, yaz aylarının ardından gelen sonbahar, bir ‘son’ gibi algılanır ve o güzel ve güneşli günlerin bitişini; soğuk ve karanlık kış günlerinin gelişini haber verdiği için insanlarda mutsuzluk ve ümitsizlik duyguları oluşmasına yol açar. Sonbahar aylarına ‘hüzün mevsimi’ denmesinin nedenlerinden biri de budur. Bilimsel açıdan ele alındığında ise şunu söylemek mümkün: Güneş ışınlarının azalması ile mutluluk hormonu olan serotonin salgılanması da azalır. Böylelikle beynin kimyasal yapısı değişir. Bu hormonun eksikliğine bağlı olarak depresyon ortaya çıkar.

Aşağıda verilen listedeki maddelerden en az beşini, minimum iki hafta boyunca yaşıyorsanız, sonbahar depresyonu yaşama ihtimaline karşı bir uzmana danışmanızda fayda vardır:

  1. Konsantrasyon eksikliği
  2. Hızla kilo alma ya kısa sürede kilo verme
  3. Uykusuzluk ya da aşırı uyuma
  4. Enerji kaybı ve bitkinlik
  5. Sık sık ortaya çıkan ölüm düşüncesi
  6.  Yaşama karşı ilginin azalması

Sonbahar depresyonu, çok büyük oranda kadınlarda görülür. Bunun nedenlerinin arasında ise en başta kadınların kaygı ve endişe oranlarının erkeklere göre çok daha fazla olması gelir. Bununla beraber, yaşam hikayesinde daha önce depresyon tanısı almış insanların özellikle sonbahar dönemlerinde tekrar depresyona yakalanma ihtimali daha yüksektir.

Ne yapmak lazım?

Elbette yapılması en doğru şey bir uzmandan destek almaktır. Bununla beraber, yaşam alışkanlıklarınızda yapacağınız değişikliklerle sonbahar depresyonunun önüne geçmeniz mümkün olabilir. İşte size bazı ipuçları:

  1. Sonbaharda kısalan günlerden maksimum derecede faydalanmaya çalışın. Sabah-öğlen arasında 20 dakikalık bile olsa yürüyüş yapın.
  2. Küçük ve hafif egzersizler şeklinde bile olsa mutlaka spor yazın.
  3. Beslenmenize dikkat edin. Fazla şeker tüketmemeye dikkat edin.
  4. Uyku saatlerinizi düzenleyin. Fazla uyumayın.
  5. Gündelik işlerinizi yeniden planlayın, revize edin
Kaynak: Hayatkolay
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.